Dun Carloway, wonen met uitzicht

Dun Carloway werd zo’n 2000 jaar geleden gebouwd, ergens in het ijzeren tijdperk en nog steeds staan de muren overeind. Oké, hij is niet meer zoals hij geweest moest zijn, maar toch indrukwekkend. En het uitzicht is ook geweldig. Vanaf de heuvel genaamd Beinn na Duine oftewel Castle Hill, hebben we een mooi uitzicht over Loch Carloway. Het is geen heldere dag, maar we kunnen nog steeds ver kijken. Wat een plek om te wonen!

We lopen een rondje om de Dun heen. Warm is het niet en er valt lichte regen. Er is verder niemand anders en in alle rust kunnen we de plek ontdekken. De broch is niet groot, dus veel is er niet te ontdekken. Maar in de broch zijn nog een paar donkere ingangen waar we onze blik even inwerpen. We kunnen zelfs nog een stukje van een trap op. De muren van de broch bestaan uit een binnen- en een buitenmuur met ertussen een ruimte waar de trap in gebouwd was. Vroeger bestond de broch uit meerdere verdiepingen. Met houten balken werd een frame gemaakt waarop een vloer gelegd kon worden. Ramen zaten er niet in, dus het zal een donkere aangelegenheid geweest zijn.

Wat een uitzicht!

Een broch is de schotse versie van een prehistorisch kasteel en dus voorloper van de latere kastelen. Je vindt deze brochs dan ook alleen in het noordwesten van Schotland. Eigenlijk is het gewoon een grote toren. Men bouwde maar 1 toren in plaats van een hele vesting met een scala aan torens. Het was een plek om in te wonen en had niet het hoofddoel om te verdedigen. Dun betekend letterlijk ‘versterkte plaats’. En sterk oogt het zeker als je er omheen loopt. Geen verkeerde plaats om met de hele familie en het vee in te wonen.

De binnenkant van de broch

Wie de broch gebouwd heeft, weet niemand. Het verhaal gaat dat dit het bouwwerk van een reus was, Darg mac Nu-aran. Hij had nog 3 broers, Kuoch, Tidd en Glom. Met zijn vieren heersten ze over Isle of Lewis. De andere broers bouwde eenzelfde soort broch. Kuoch bij Sands of Uig en Tidd bij Kirkibost op Bernera. Alleen van Dun Carloway staat er nog een gedeelte overeind. Nu is het een plek waar schapen grazen.

Isle of Lewis, Schotland
Mei 2018

Related posts