Eilandhoppen in Schotland

De meivakantie: ons jaarlijks bezoek aan Groot-Brittannië. Dit jaar gaan we rondreizen door Schotland, het is alweer een aantal jaar geleden dat we in dit deel van Groot-Brittannië zijn geweest.

Zoals gewoonlijk beginnen we onze rondreis met de boot van Rotterdam naar Hull. Dan is het nog een klein uur rijden naar het huis van Jill en Jonty. We ontbijten in ‘Jill’s cafe’ voor we door het oh zo bekende landschap naar het Lakedistrict rijden. Voor we naar Grandma gaan gooien we onze spullen af in onze B&B. Ze herkent ons van de vorige keer en herinnert zich ook nog dat Wouter graag in de blauwe kamer wil slapen en niet in de roze. Dus Wouter boft en we mogen in de blauwe kamer. Dan rijden we door naar Grandma. De smalle wegen door het heuvelachtige landschap zijn zo bekend en het is genieten als we weer door de mooie omgeving rijden. Grandma neemt ons mee naar een dorpje verderop voor Fish & Chips. Daar zeggen we geen nee tegen. Als we terugrjiden naar de B&B zien we dat we net op tijd zijn voor de zonsondergang. We rijden een stukje langs Lake Windermere op zoek naar een plek om even te kunnen stoppen.

Na het ontbijt rijden we nog een keer langs Grandma. En dan gaan we via de kerk van Crosthwaite  op weg naar het Noorden, naar Schotland. We maken een tussenstop bij de Rosslyn Chapel, een mooie kerk met heel veel symboliek, voor we bij Jim arriveren in Carnoustie. Na een lange rit gaan we met zijn allen naar het strand, de speeltuin en daarna eten in de pub. De volgende dag neemt Jim ons mee op pad. We bezoeken zijn bos en planten er onze eigen bomen. We bezoeken Dundee Law Hill en kijken uit over Dundee en rivier de Tay. Daarna lopen we wat rond door het stadje waar Wouter ergens een ijsje scoort. Hoewel de zon schijnt, is het niet heel warm. Na een bezoekje aan Broughty Castle, gelegen aan de Tay, houden we het voor gezien. 

Vanaf Jim rijden we dieper Schotland in. Niet ver hier vandaan staan de Aberlemno ‘Pictish Stones’. Bij een kerk vinden we er eentje en een stukje verderop naast de weg staan er nog eens drie. De stenen zijn omgeven door mysteriën. Niemand weet waarom deze stenen er staan en waar ze voor dienden. Vanaf hier is het nog een paar uurtjes rijden naar Loch Ness. Wouter tuurt meteen uit het raam zodra we een glimp van het meer opvangen. Hij moet en zou Nessie spotten en vraagt honderduit naar het geheimzinnige wezen. We vinden een mooie plek langs het meer om te even te stoppen. Gewapend met camera staren we een tijdje naar het meer. En natuurlijk spot Wouter Nessie ergens tussen de golven. Eamon en ik hebben alleen maar golven gezien, maar hij belooft om er de volgende keer snel een foto van te maken. We vervolgen onze weg langs Loch ness naar Darroch View Cottage, dat aan de andere kant van het meer ligt. Deze kant van het meer is erg mooi ook al rijden we niet altijd vlak langs het meer. We maken een kleine tussenstop bij de Falls of Foyer voor we bij onze cottage aankomen.

Na het ontbijt maken we onze ronde af langs Loch Ness, zo hebben we het hele meer van top tot teen gezien. We vervolgen onze weg naar het Noorden. Als we de afslag naar Dundonnell in rijden, komen we in een mooie wereld terecht: de Schotse Hooglanden oftewel Wester Ross. Groen, rood en geel domineren het landschap vol met bergen. We stoppen bij Corrieshalloch Gorge en kunnen over een hangbrug de kloof van boven bekijken. Hoe dichterbij we bij Dundonnell komen, hoe mooier het wordt. Ons hotel lijkt bijna verlaten, we zijn een van de weinige gasten. Het hotel is prachtig gelegen aan Little Loch Broom. Even verderop kunnen we klimmen en klauteren langs de Ardessie Falls met een adembenemend uitzicht over de hooglanden. Hier waan je je ver weg van de bewoonde wereld.

De volgende dag nemen we vanaf Ullapool de ferry naar Stornoway op Isle of Lewis, een eiland van de Buiten Hebriden. Wat een mooi eiland met veel historische plekken en ruige stranden. Het landschap bestaat grotendeels uit veenen is een waas van bruin en geel, er is bijna geen boom te bekennen. Aan het eind van de middag rijden we naar het puntje van het eiland: Butt of Lewis met zijn rode vuurtoren. Op de terugweg zien we een regenboog boven de kleine steencirkel van Steinacleit. We twijfelen geen moment en nemen de afslag voor een onverwachte tussenstop. Met de zonsondergang staan we midden in een drassig landschap tussen de bijzondere stenen. Geweldig!

Op Isle of Lewis maken we een historisch rondje te beginnen bij Blackhouse Arrol, waar de vrouw van de eigenaar van onze cottage werkt. Langs de twee heropgebouwde Noorse molens van Shawbost die verlaten in het landschap staan, de Dun Carloway met zijn prachtige uitzicht en natuurlijk de Callanish Standing Stones. Voor we terugrijden, maken we een omweg over het eilandje Bernera dat aan Isle of Lewis verbonden is door middel van een brug. We vinden een verlaten strand met een helaas gesloten Iron Age House bij Bostadh. Maar het strand is ook al prachtig. In Stornoway waagt Eamon zich aan lokaal gebrouwen bier bij de Hebridean Brewing Company voor we de Tesco onveilig maken. Zoals dat gaat in Schotland loop je de ene keer in de regen en dan is het weer droog.

Isle of Lewis en Isle of Harris zijn eigenlijk één eiland. Isle of Harris is het zuidelijke deel vanwaar we de boot nemen naar Isle of Skye. Maar eerst maken we een rondje door een ongelooflijk mooi landschap. Onderweg trosteren we de wind tijdens een wandeling naar de MacLeod Standing Stone, een verlaten steen in the middle of nowhere. Via de Northon Salt Marshes komen we uiteindelijk uit in het zuidelijke puntje van Isle of Harris in Rodel, een piepklein gehucht waar we een kijkje nemen in de kerk: St Clement’s Church. Ook hier komen we de naam MacLeod weer tegen op een van de graven. Via een slingerende weg door een prachtig en vooral buitenwerelds en verlaten landschap rijden we naar Tarbert voor de ferry naar Isle of Skye.

Isle of Skye is populair onder toeristen en het is hier een stuk drukker dan op Isle of Lewis. Ons appartmentje kijkt uit op de Quiraing en groene weides vol met schapen. Dat is heerlijk wakker worden. Ook wij bezoeken de hoogtepunten Old man of Stor, de Lealt Falls en maken een wandeling door de Quirang Mountains. Maar we gaan ook op zoek naar Dinosaurus afdrukken op Staffin beach. De stenen zijn erg glibberig dus we doen ons best om niet uit te glijden. Het is speuren op de met algen bedekte stenen, maar uiteindelijk vinden we de afdruk. Ook vlakbij Duntulm op het strand, waar een ruïne uitkijkt vanaf een cliff op de zee, vinden we grote ronde gaten die wel eens afdrukken geweest zouden kunnen zijn. De ruïne zelf kan je niet bezoeken, maar het is heerlijk klimmen en klauteren over de rotsen met de ruïne op de achtergrond. En tot slot de Cold Cave, een verborgen pareltje waar je een stukje prachtige kust voor jezelf alleen hebt. Je moet alleen wel eerst het best wel steile paadje naar beneden zien te vinden. Eamon kan het niet laten om een bezoekje te brengen aan de Taslisker Distillery en de Cuilin Brewery, waar de eigenaar niet verlegen zit om een praatje.

De volgende stop wordt Balmacara voor een bezoekje aan Eilean Donan Castle, de Glenelg Brochs -Dun Telve en Dun Troddan – en Corran, de plek waar de weg op houdt in dit prachtige landschap. Via de brug rijden we weer naar Isle of Skye en nemen de ferry naar het vasteland. Onderweg komen we de ruïne tegen van Castle Tioram. Het hele gebeuren schijnt op instorten te staan en is dus afgesloten. Maar we kunnen het hek gewoon opendoen en zo toch een kijkje nemen in de ruïne. Aan de voetstappen in de modder te zien zijn we niet de enige.

We overnachten in Ardgour in een kamer die uitkijkt op Loch Linnhe. We besluiten om niet de ferry te nemen die praktisch voor onze deur stopt, maar de mooie scenische route die helemaal om het meer leidt. Onze laatste stop wordt Rannoch Moor. Dan is het een lange rit helemaal terug naar Hull. Onderweg stoppen we bij Brough Castle en een Druiden Tempel vlakbij Masham. Een indrukwekkende plek, het ligt zo afgelegen en voelt als eeuwenoud. Dan is het wel een domper als je erachter komt dat het ‘slechts’ een paar 100 jaar oud is. Eamon is in ieder geval blij als we doro deze omweg langs een paar brouwerijen komen. Dit jaar gaat de auto gevuld met bier terug mee naar Nederland.

Foto’s

Leave a Reply

Your email address will not be published.