China – part I

Met een compleet afscheidscomité worden we op Schiphol uitgezwaaid. Op het moment dat we door de douane zijn, komt het besef dat we iedereen de komende 6 maanden niet zien. We gaan op reis! Voor 6 maanden lang gaan we door Azië reizen. We stappen op het vliegtuig naar China en komen de volgende dag in de loop van de middag aan in een regenachtig Chengdu. Van onze transfer is niets te bekennen, dus nemen we een taxi naar ons hostel: Dream Travel hostel. We halen wat uurtjes slaap in voor we een rondje door Chengdu lopen. Onze eerste Chinese maaltijd is ook niet zo’n succes; het is een stuk pittiger dan we vorig jaar aten in het noorden van China.

De volgende dag gaan we naar het Panda Breeding Centre hier in Chengdu. Vroeg ons bed uit is met een jetlag nog niet aan ons besteed. Dus een tikkeltje slaperig stappen we het minibusje in. Onderweg stopt de chauffeur voor zijn ontbijt, dus kopen Eamon en ik ook meteen een zakje met dumplings. Dat smaakt goed!

In het Panda Breeding Centre lopen we langs verschillende hokken met reuzenpanda’s. Het zijn grote en goed ingericht hokken waar de dieren veel ruimte hebben om te bewegen. Sommige zijn actief en lopen wat rond, anderen liggen te slapen, maar de meesten knagen aan bamboe. Ook de kleine panda kan niet ontbreken. De panda’s zien er allemaal erg lief en aaibaar uit. Wat ik wel jammer vind om te horen, is dat de dieren hun eigen jongen niet meer zelf grootbrengen. Deze pandababy’s liggen in een couveuse en worden verzorgd door de mensen van het Panda Breeding Centre. Het lijkt er een beetje op dat de dieren niet meer kunnen voortbestaan zonder de hulp van mensen. Als we een film gekeken hebben over het wel en wee van het Panda Breeding Centre is het tijd om op te stappen. Terug bij ons hostel gaan we op pad om vliegtickets te boeken naar Jiuzhaigou bij China Eastern Airlines. Morgenochtend vliegen we voor een paar dagen even op en neer.

Een van de weinig actieve reuzenpanda’s

We moeten al vroeg op pad naar het vliegveld. Niemand spreekt hier Engels dus is het een uitdaging om bij de juiste incheckbalie te komen. Helaas heeft de vlucht vertraging dus wordt het bijna twee uur wachten bij de gate. Als het vliegtuig er eenmaal is, zijn we in een mum van tijd in Jiuzhaigou. Vanaf het vliegveld nemen we een bus naar het dorpje. Hier gaan we op zoek naar een hotel en daarna een restaurant. Helaas is er geen Engelse kaart en de mensen spreken ook geen Engels, dus Eamon mag in de keuken een paar dingen aanwijzen. Even later komen er een aantal gerechten aan die we ons goed laten smaken.

Nuorilang Falls in de zon

We staan vroeg op en lopen naar de ingang van het park, waar we een kaartje voor twee dagen kopen. Jiuzhaigou bestaat uit drie valleien met watervallen en meren. We beginnen aan het aan van een van de valleien bij het Primeval Forest en lopen langs prachtige meren en watervallen terug naar het punt waar de drie valleien samenkomen. We zijn omgeven door bergen met beginnende herfstkleuren en de meren zijn allemaal een plaatje. De watervallen worden alsmaar groter en we sluiten de dag af bij de schitterende Nuorilang Falls, een lange rij van ruim 20 meter hoge watervallen. Vanaf hier nemen we de bus terug naar de ingang. De dag erna is het net zo, alleen dan beginnen we in de andere vallei bij Long Lake, een blauw meer tussen bergen in dat zijn naam eer aan doet. We lopen net als gisteren weer langs blauwe meren en komen brede watervallen tegen. Het is een prachtig nationaal park en zeker de trip van Chengdu waard.

Long Lake

De volgende dag vliegen we weer terug naar Chengdu. Tijdens de vlucht komen we de Amerikaanse Jessica en Rambo tegen, die voor een aantal maanden in China wonen. We nemen met zijn vieren een taxi naar het Holy hostel, waar zij goede ervaringen meehebben. Met hun gaan we die avond naar de Sichuan Opera. Eerst boeken we onze vliegtickets naar Lhasa. Met zijn vieren lopen we langs de Wenshu Tempel en eten we in een luxe uitziend restaurant waar we als backpackers niet echt op gekleed zijn. Maar het eten smaakt heerlijk! Na het eten gaan we met een taxi naar het theater. We worden ontvangen met thee voor de voorstelling begint. Onze plekken op het balkon bieden een goed zicht op het podium. We zien verschillende optredens voorbijkomen; van muziek, tot dans en acrobatiek.  

In de muur uitgehakte boeddha’s

De laatste dag in Chengdu maken we een uitstapje naar Leshan voor de 71 meter lange, zittende boeddha. We nemen de bus naar Leshan, die ons bij een andere bus afzet en zo komen we heel makkelijk na zo’n twee uur aan bij de ingang van het park. Gelukkig is het er niet zo druk. Tussen de bomen lopen we langs boeddha’s en tempels tot we bij de grote boeddha komen. We kunnen langs de grote boeddha naar beneden lopen via een smalle en steile trap. Dan staan we aan de voet van de enorme boeddha. Zo is deze wel heel groot. Via een vissersdorpje lopen we naar bij de uitgang. We gaan op zoek naar de bus naar Chengdu. Net als op de heen weg zitten we voor we het weten in de juiste bus, heel handig die behulpzame mensen hier. We moeten alleen wel een uur wachten tot de bus eindelijk gaat rijden. In Chengdu zoeken we een internetcafé op en eten weer in hetzelfde restaurant als gisteren. Na wat laatste inkopen, zoals warme handschoenen, lopen we terug naar ons hostel. Morgen vliegen we naar Tibet!

4 t/m 12 oktober 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published.