Herfst in de Ardennen

We worden begroet door een strakblauwe lucht en een zonnetje als we ons huisje l’Envolée in Chiny verlaten. Het doet heerlijk zomers aan, maar de herfst is duidelijk in aantocht. De bomen zijn bezig om hun groene kleuren te verliezen en ook de temperatuur is niet wat je zou verwachten op een zomerse dag. Maar zo in oktober is het heerlijk om nog wat zonnestralen mee te pikken.

Kastelen in de Ardennen
Château de Epioux

We gaan op weg naar het viaduct van Herbeumont. Een grote, oude brug midden in de Ardennen. In plaats van de snelweg nemen we de kleinere wegen en dat is geen verkeerde keuze. De weg is omgeven door bomen en is geen kip op te weg. Na een kwartiertje rijden, komen we bij het woud van Epioux en rijden tegen een meer aan. Met de strakblauwe lucht en het bijna spiegelgladde meer is het een plaatje. Aan de overkant van het meer prijkt Chateau de Epioux, een bijna wit kasteel uit 1650 waar ooit een neef van Napoleon heeft gewoond.

Kastelen in de Ardennen
Een laag zonnetje en herfstkleuren

Aangetrokken door het tafereel parkeert Eamon de auto aan de kant van de weg. Tijd om even een kijkje te nemen, dus lopen we met zijn drieën over de drassige grond naar de rand van het meer. Het is stil, geen zuchtje wind of geluid van auto’s of mensen. Achter me doet de zon haar best om door de bomen te schijnen. Het is behoorlijk koud zo in de schaduw, maar we krijgen er wel een geweldig uitzicht voor terug.

Kastelen in de Ardennen
Het prachtige bos van Epioux

De weg voert ons door een dichtbegroeid bos, het is op en top herfst: de grond is vochtig en bezaaid met bladeren, de bomen zijn aan het verkleuren en het lage herfstzonnetje gluurt tussen de bomen door. Ik vraag Eamon om te stoppen en stap uit te auto. Meteen snuif ik de geur van de herfst op: vochtige aarde, herfstbladeren en rottend hout. Heerlijk! Wat een mooi stukje bos is dit. Eamon doet het dak van de auto open en Wouter grijpt zijn kans. Ik sta buiten een paar foto’s te maken en dan zie ik ineens het hoofd van een lachende Wouter uit het dak komen. Hij vindt het geweldig.

We rijden verder en komen langs Chateau de Epioux. Zo van dichtbij is het minder indrukwekkend dan aan de andere kant van het meer. Uiteindelijk rijden we een stuk door een bos en komen uit bij het kleine dorp Herbeumont. De rivier de Semois slingert hier met grote kronkels door het landschap. We rijden het piepkleine dorp weer uit en na een bocht zien we de hoge brug met zijn bogen liggen. We rijden door en kunnen we vlak bij het viaduct parkeren. We stappen uit in een herfstwereld. Een pad onder een haag van struiken en bomen leidt ons naar het viaduct. Vanaf de brug kijken we uit op de rivier de Semois en de omgeving. Het is net alsof we hoog op een top staan, we kijken uit op de heuvels die er omheen liggen. In werkelijkheid staan we maar 40 meter boven de grond.

Kastelen in de Ardennen
Het viaduct van Herbeumont

In Herbeumont ligt ook een oud kasteel, dus rijden we weer terug. Het is zo’n heerlijke ruïne om in te dwalen, dus gaan we op ontdekkingstocht. We beklimmen torens, duiken deuropeningen in en genieten van het fantastische uitzicht. Vanaf de toren kunnen we mijlenver over de omgeving met de lange lussen van de Semois uitkijken. Chateau d’Herbeumont is gebouwd in de 13e eeuw op een grote rotskam. Delen van torens staan nog overeind, net als een kolossale kasteelmuur, die begroeid is met vele andere planten. Ook op andere muren zit een dikke laag roodkleurig mos, de kleuren maken er een bont geheel van. Het is zo’n verborgen parel waar je toevallig tegenaan loopt.

Kastelen in de Ardennen
Genieten van het uitzicht van Château d’Herbeumont

Als laatste bezoeken we het kasteel van Bouillon dat hier een klein half uur vandaag ligt. Onderweg stoppen we langs de kant van de weg waar we op een muur in het zonnetje kunnen zitten. Met het uitzicht is het een heerlijke plek om te lunchen. Als we Bouillon binnenrijden, wordt onze blik meteen getrokken naar het kasteel wat boven de huizen langs de rivier op de helling ligt. We rijden door het drukke plaatsje en in een van de zijstraatjes kunnen we de auto parkeren. Het is nog een klein stuk lopen tegen een steile helling voor we bij de ingang zijn.

Chateau-Fort de Bouillon is een drukker bezocht kasteel. Ooit, in de 11e eeuw, was dit de verblijfplaats van Godfried van Bouillon totdat hij zich aansloot bij de eerste kruistocht. Met een leger van 40.000 man ging hij samen met zijn broer op weg om het Heilige Land terug te veroveren. Zijn kasteel en bezittingen verpandt hij om de kruistocht te kunnen financieren. Voor zijn heldendaden werd hij tot koning gekroond, hoewel hij wel op de troon plaats nam, aanvaarde hij alleen de titel van ‘Beschermer van het Heilige Graf’ en hij weigerde zelfs om een gouden kroon op zijn hoofd te dragen. Een jaar later sterft hij aan de pest en neemt zijn broer het stokje over. 

Kastelen in de Ardennen
Uitzicht vanaf Château de Bouillon

Via een indrukwekkende poort met ophaalbrug komen we het kasteel binnen. Een donkere gang opent zich in een grote binnenplaats met hoge muren. We nemen een kijkje bij de roofvogelshow en genieten van het uitzicht over de Semois, het heuvelachtige landschap en het dorpje beneden ons. We beklimmen de imposante dojon en de kloktoren en lopen door donkere gangen en gewelven. Het is nog een indrukwekkend kasteel.

Kastelen in de Ardennen
Château de Bouillon

Als we even later vanaf de andere kant van de rivier naar het kasteel kijken, is pas goed te zien hoe groots het kasteel is. De dikke muren, de machtige torens en de ligging; een imposant kasteel boven een bijna lieflijk dorpje aan de voet van de Semois. Met dit beeld op ons netvlies rijden we terug naar Chiny. Het is een geslaagde dag met kastelen en herfstkleuren, tijd voor snacks in ons leuke huisje in Chiny.

Ardennen, België
Oktober 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.