Gemoedelijk en kleurrijk Ptuj

We parkeren de auto op een steenworp afstand van het centrum. In de brandende zon lopen we het laatste stukje naar het oude gedeelte van Ptuj. Het eerste waar we tegen aan lopen, is de oude stadstoren. Aan drie kanten heeft de stadstoren een klok, behalve aan de kant die naar het kasteel van Ptuj wijst. Dit komt omdat de vroegere kasteeleigenaar Leslie weigerde mee te betalen aan de klok. De gemeente besloot om hem daarom te straffen en geen klok aan de kant van het kasteel te plaatsen.

Het ‘bruisende’ centrum van Ptuj

Als we door het stadje heen lopen over de straatkeien, voelt het als een pittoresk dorpje. De huisjes zijn geschilderd in vrolijke kleuren, er staan bloempotten met rode bloemen. Het is een gezellig historisch centrum, klein en rustig. Er zijn weinig mensen te bekennen. Toch telde dit stadje vroeger veel meer inwoners.

Gelegen aan de rivier de Drava is dit de oudste stad van Slovenië. Al vanaf de steentijd wonen hier mensen. Eerst waren het de Kelten tot de Romeinen de nederzetting gebruikten als militaire post. Toen de grens van het Romeinse Rijk terugtrok en de Romeinen vertrokken, groeide Ptuj uit tot een stad. Rond 450 AD werd de stad geplunderd door de Hunnen. Het heeft vele heersers gekend, van de Franken tot de Slaven en uiteindelijk kwam Ptuj onder de macht van de bisschop van Salzburg. In 1276 kreeg Ptuj stadsrecht en bloeide op.

Via de smalle straatjes, lopen we langzaam heuvelop richting het kasteel. In de hitte is dat een behoorlijke opgave, zeker omdat de weg ook aardig steil is. Onderweg beginnen we langzaam uit te kijken over de rode daken van Ptuj. Eenmaal boven strekt de stad zich voor ons uit, met het groen en de Drava-river op de achtergrond.

Het kasteel van Ptuj werd al in de 12e eeuw gebouwd als verdediging tegen de Hongaren. Op deze plek stond al een verwoest kasteel waar alleen een toren nog van overeind stond. Konrad I liet er een nieuw kasteel bovenop bouwen omringd door stevige vestingmuren. Het kasteel was één van de machtigste in de wijde omtrek. Later verbouwden de famile Leslie nog het een en ander. Door de eeuwen heen is het kasteel in vele handen gegaan, soms veroverd, soms verkocht.

Nu is het een museum. Bij de entree is een klein winkeltje waar Wouter een vogelfluitje koopt. Hij is al de halve vakantie op zoek naar zo’n fluitje en eindelijk kan hij er eentje uitzoeken. Delen van het kasteel zijn ingericht met antieke meubelen verzameld uit de omgeving en andere delen zijn gevuld met verschillende collecties. Zo is er een grote verzameling muziekinstrumenten en wapens. Het is te veel om allemaal in 1 keer op te nemen. We slenteren er doorheen en genieten vooral van de koelte die het kasteel te bieden heeft.  

Als we genoeg gezien hebben, lopen we langzaam weer door de smalle straatjes naar beneden. We kijken nog een keer naar de toren en lopen terug naar de auto. Het is tijd om verder te gaan.

Ptuj, Slovenië
Augustus 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.