Olifanten langs de Chobe Rivier

Olifanten bij zonsondergang vanaf de Chobe Rivier

We zitten op onze kampeerplek bij de Kubu Lodge, we hebben net onze daktent uitgeklapt en de slaapplaatsen klaar gemaakt. Op klapstoeltjes genieten we van de rust, we staan op een kleine camping in het Noorden van Botswana. Zo af en toe komen een stel piepende mangoesten de camping over. Het is een grappig gezicht om deze dieren in een soort golf over de camping te zien gaan. Aan het eind van de middag lopen we naar de receptie. Het is tijd voor een boottocht over de Chobe Rivier. De safaritruck staat al klaar dus we stappen meteen in. Er zit al een familie in en we moeten nog even wachten op de laatste twee voor we op pad gaan. We rijden een stukje richting Kasane over een stoffige asfaltweg. Het is een droog landschap en tussen het schaarse groen staan hier en daar wat huisjes. Het is duidelijk dat de mensen niet veel geld hebben, de huisjes zijn klein en krakkemikkig.

Olifanten langs de Chobe Rivier
Slangenhalsvogel

Vlakbij Kasane moeten we overstappen op een bootje. We vinden een plekje voorin de boot en zitten heerlijk in het zonnetje. We hoeven niet lang te wachten voor we op pad gaan. Met een gids speuren we de rivier af op zoek naar dieren. Al snel vinden we krokodillen, nijlpaarden en slangenhalsvogels. De boot stopt steeds zodat we de dieren in alle rust kunnen zien. Mijn camera klikt er vrolijk op los. We zien buffels die suffig in de modder liggen. Nijlpaarden grazen tussen wat olifanten. Een slangenhansvogel staat met gespreide vleugels sierlijk in het zonnetje ergens op een tak. Vrolijk gekleurde bijeneters vliegen rond, een ijsvogel zit in een boom. De ijsvogels die we in Azië hebben gezien waren bont gekleurd. Deze ijsvogel is zwartwit, wat een sterk contrast met zijn naam is: bonte ijsvogel. Drassig grasland is het domein van zwartkop ibissen, Afrikaanse Nimmerzatten en Zuid- Afrikaanse Lepelaars. Er wordt druk gezocht in het water naar voedsel. Vanaf het water kunnen we dit alles rustig bekijken. Er zijn geen geluiden van auto’s, alleen van dieren, het water en af en toe een passerende boot.

Olifanten langs de Chobe Rivier
Grote slurven, kleine slurven

Een stukje verder vinden we een kudde olifanten. Uit het groen komen ze tevoorschijn om bij een brede zandstrook te gaan drinken in de rivier. Het is een grote groep en met zijn allen snellen ze naar de rivier. Wat een gaaf gezicht is het om de machtige dieren zo met het water bezig te zien. Slurven gaan op en neer het water in en vervolgens naar de mond. Grote slurven en kleine slurven, waterdruppels vliegen alle kanten op. Tussen de grote dieren staan ook een aantal kleine olifanten. Het is een lange rij met olifanten die aan de waterkant staan. Het is een genot om naar te kijken. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Helaas kunnen we hier niet eeuwig blijven dus varen we weer verder. Hoog in een boom zit een visarend. Op de grond scharrelen Afrikaanse schaarbekken met hun mooie oranje snavels, steltkluten waden op hun hoge, rode poten door het water. Een varaan is bezig om eieren uit de nesten van ijsvogels te stellen. De ijsvogels vliegen erboven zenuwachtig in het rond. Aan de waterkant trekken grote groepen olifanten voorbij. Allemaal stoppen ze om even te drinken voor ze weer hun weg vervolgen. Sommige olifanten waden het water in en staan bijna tot aan hun buik in het water. Giraffen steken hun koppen uit boven het groen en komen naar de waterkant. Het is een bijzonder gezicht om deze lange dieren te zien drinken. Ze spreiden hun voorpoten ver uit elkaar en zakken door de knieën om met hun lange nek bij het water te kunnen. Het ziet er niet heel gemakkelijk uit.

De zon begint al onder te gaan en het licht wordt warmer. Verderop ligt een grote groep nijlpaarden heerlijk in de modder. Oortjes gaan heen en weer en er klinkt een luid geknor. Bekken worden opengetrokken en enorme tanden komen tevoorschijn. Koereigers lopen op hun dooie akkertje over de nijlpaarden.

Op de terugweg komen we twee olifanten tegen. Met de rode zon op de achtergrond geven ze een kleine show weg. Ze stoeien wat in de het oranje licht, oren wapperen en vogels vliegen over. Hun lichamen zijn silhouetten tegen een geeloranje lucht. Het is een magisch moment. We genieten met volle teugen van dit schouwspel.

Olifanten langs de Chobe Rivier
Zonsondergang

Wat een geweldige ervaring was dat op de Chobe rivier. Olifanten blijven machtige dieren om naar te kijken. Op de terugweg naar de camping genieten we nog even na van alles wat we gezien hebben. Morgen mogen we zelf op pad met onze jeep. Wie weet wat voor moois we nog meer gaan tegenkomen.

Chobe NP, Botswana
Juni 2008

Related posts