Riisa Trail dwars door het moeras

Riisa Trail dwars door het moeras

Een moeras doet me meteen denken aan ondoordringbare natuur vol met muggen. Maar niets is minder waar. De hoogveenmoerassen hier in de Baltische Staten zijn een prachtig stukje natuur. De drassige grond is begroeid met ontelbare grassen, kleine struiken, vleesetende planten en veenmossen. Om deze kwetsbare natuur te beschermen zijn er planken aangelegd waarover je kan lopen, de zogeheten Boardwalks. Vandaag zijn we onderweg naar het Noorden van Estland en maken een tussenstop in het Soomaa National Park. Hier gaan we de Riisa trail lopen dwars door een moeras: de Riisa bog.

Wandelen door het moeras van Riisa
Over de boardwalk

Als we het Soomaa National Park inrijden, kijk ik om me heen of ik het typische landschap al kan zien. Maar alles ligt nog verborgen achter hoge bomen en struiken. We vinden de parkeerplaats waar maar een paar auto’s staan. Bij het begin van de trail staat een bord met wat informatie over het gebied, de planten en de dieren. Met een broodje in de hand stappen we op de houten balken en beginnen aan de trail. De boardwalk voert ons eerst door een bos met naaldbomen. Op de grond is niet veel begroeiing, alleen wat lage planten en hier en daar zien we wat paddenstoelen staan. 

Wandelen door het moeras van Riisa
Slingerend door het moeras

Langzaam wordt het steeds lichter om ons heen en verdwijnen de bomen. En dan stappen we ineens uit het bos in de wondere wereld van het moeras. Meertjes weerspiegelen de omgeving in het stille water. In sommige meren drijven waterlelies. Rode mossen worden afgewisseld met gele mossen, groene plantjes steken overal tussenuit. Het is een kleurrijke wereld. Er heerst een rust in deze wereld. Middenin de bossen ligt een prachtig gebied. Het is net of we door een verborgen deel van het National Park lopen. We komen niemand anders tegen en volgen het slingerende pad dwars door het moeras. Wouter rent alvast stukjes vooruit, nieuwsgierig wat er verderop te vinden is.

Bij een meertje vinden we een bankje. Een perfecte plek om te lunchen. We halen de broodjes uit de tassen en genieten van het uitzicht. Het meer is bijna een perfecte spiegel, wat het landschap een extra dimensie geeft. Wouter steekt zijn hand in het water en kijkt hoe de rimpels dit perfecte beeld verstoren. Het duurt even voor de magische spiegel weer terug is. Snel maak ik wat foto’s voor Wouter weer nieuwe rimpels maakt. In alle rust genieten we van onze lunch, de omgeving en vooral de stilte.  

Wandelen door het moeras van Riisa
Een mooie plek om te lunchen

We verlaten ons mooie lunchplekje en vervolgen onze weg door het moeras. Hier en daar komen we op het pad kleine houten torens tegen. Als we naar boven klimmen kunnen we beter over het fascinerende landschap uitkijken. Boven op een torenzien we pas hoeveel meertjes er eigenlijk zijn. De grond ziet er niet erg nat uit, maar als je dichtbij kijkt zie je hoe drassig het hier eigenlijk is. Mede hierom en doordat de natuur erg kwetsbaar is zijn deze balken aangelegd. Zo hebben wij droge voeten en beschadigen we de natuur niet.

Wandelen door het moeras van Riisa
Spiegel

5 km en een paar uurtjes verder verlaten we deze mooie en vooral stille wereld. Het was een bijzondere wandeling door een wonderbaarlijk en verbazingwekkend kleurrijk stukje natuur. Oneindig veel tinten rood en groen en de vele meertjes maken dit een bijzondere wandeling. Het is tijd om verder te rijden naar de kust van Estland.

Soomaa NP – Estland
Juli 2016

Related posts