Zlatorog

Zlatorog, de steenbok met de gouden hoorns

Voor we de Vršič-pas inrijden, stoppen we bij Jezero Jasna. Dit is een meer aan de voet van de Julische Alpen. We parkeren de auto en zoeken een plekje op in het gras. Achter het groene meer rijzen de karstbergen op. Mijn blik valt op een standbeeld van een steenbok die pontificaal voor het meer staat. Zijn hoorns hebben aan de bovenkant een gouden gloed gekregen. Het blijkt Zlatorog te zijn, de steenbok met de gouden hoorns. En dit is niet zomaar een steenbok, volgens de legende waren zijn gouden hoorns de sleutel tot een verborgen schat. Het is een verhaal over een tragische liefde en het ontstaan van de vallei van Triglav.

Lang geleden waren de witte vrouwen de bewoners van de Vallei van de Meren, een oase van groen.  Zij zorgden ervoor dat de bergweiden groen bleven en staken een helpende hand toe bij mensen in nood. Het was verboden voor mensen om deze vallei te betreden. Deden ze dat toch, dan gooiden de witte vrouwen stenen naar beneden of creëerden ze lawines of sneeuw- en hagelstormen. In deze vallei woonde ook een kudde witte gemzen met Zlatorog (Goudhoorn) als leider. Hij was onverwoestbaar en als hij gewond raakte, groeide er een roos, de Triglavroos, op de plaats waar zijn bloed op de grond viel. Het eten van een rozenblaadje zorgde ervoor dat hij snel herstelde. Zijn gouden hoorns waren de sleutel tot een verborgen schat die ergens op de berg Bogatin bewaakt werd door een veelkoppige slang.

Een jager uit Trenta was de enige die de hoge bergpieken in de Vallei van de Meren mocht beklimmen. Hij werd verliefd op een herbergiersdochter en maakte haar het hof door haar prachtige bloemen te brengen. Op een dag kwam er een rijke koopman uit Venetië voorbij die haar voor zich probeerde te winnen met gouden juwelen. De rijke koopman beloofde haar een leven vol rijkdom als zij met hem trouwde.

Toen de jager terugkwam uit de bergen eiste de moeder van het meisje een minstens zo grote schat voor de hand van haar dochter. Zonder die schat mocht hij de herbergiersdochter nooit meer zien, tenzij hij een handvol Triglav rozen zou brengen om zijn loyaliteit te tonen. Een onmogelijk taak in hartje winter.  

Zlatorog
De karstbergen van Triglav

Ten einde raad verliet de jager de herberg. Buiten liep hij de Groene jager tegen het lijf, die menig jongen in de problemen had gebracht. De Groene jager stelde voor om Zlatorog te doden en met behulp van zijn hoorns de schat te bemachtigen. Met deze schat in zijn bezit zou hij om de hand van de herbergiersdochter kunnen vragen. Met zijn tweeën gingen ze de bergen in op zoek naar Zlatorog. De hele nacht zochten ze en eindelijk vonden ze in het ochtendgloren de steenbok met de gouden hoorns. De jager schoot Zlatorog neer en bloed stroomde uit de wond de witte sneeuw in. De sneeuw smolt en waar het bloed de grond raakte, groeide magische Triglav rozen. De steenbok at een paar rozenblaadjes en zijn wonden heelden. Zlatorog sprong op en rende weg, onder zijn hoeven smolt de sneeuw en meer Triglav rozen bloeide op onder zijn hoeven. Zo lokte Zlatorog de jager hoger en hoger de bergen in. Zonnestralen weerkaatsten op de gouden hoorns en verblindde de jager. Hij verloor zijn evenwicht en viel in een kloof.

In zijn woede vernietigde Zlatorog het rijk en de meren van de Triglav vallei veranderden in een kaal karstlandschap. Zlatorog verliet de vallei om nooit meer terug te komen. Nu de groene vallei was vernietigd verlieten ook de witte vrouwen de vallei voorgoed.

De herbergiersdochter wachtte tevergeefs op de terugkomst van de jager. Met de lente smolt de sneeuw en de Soča Rivier veranderde in een woeste rivier. Het smeltwater bracht het levenloze lichaam van de jager naar beneden, met in zijn hand de Triglavroos geklemd.

En de schat … die ligt nog altijd ergens verborgen in de bergen van Triglav.

Triglav, Slovenië

Related posts