Koninkrijk van Fanes

Het koninkrijk van Fanes

De Dolomieten: een prachtig gebergte. De ruwe toppen en het witte gesteente maken het een bijna magische plek. Al eeuwenlang is een deel van dit gebergte het land van de Ladiniers. Ladinië is gelegen rondom het Sella-massief en beslaat 5 valleien: Val di Fascia, Val Gardena, Val Badia, Livinallongo en Ampezzo. Met de auto is dit een prachtige route over een aantal passen. Vergezichten, witte bergtoppen en veel groen. Het is adembenemend. Het is een plek waar legendes tot leven komen. Een van die legendes is het verhaal over het Koninkrijk van Fanes, een rijk van dwergen, feeën en een stoere prinses. En net als vele andere legendes gaat het over liefde en verraad.

De inwoners van het Koninkrijk Fanes leefden lang in vrede samen de marmotten. Als de koningin met een prins van een ander land trouwt, vertelt ze haar kersverse man niets over dit verbond. De niewue en vooral hebzuchtige koning sluit een verbond met de arenden en samen breiden ze zijn rijk uit. Een tijd van oorlog en geweld breekt aan.

Het koningspaar krijgt een tweeling: Dolasilla en Lujanta. Zonder dat de koning het weet, vertrouwt de koningin een van haar dochters, Lujanta, toe aan de marmotten. In ruil daarvoor krijgt ze een baby marmot. Ook de koning belooft een ruil aan de arenden om hun verbond te eren. Een soldaat wordt naar de arenden gestuurd om een van de dochters van het koningspaar te ruilen. Maar wat de koning niet weet, is dat de soldaat op pad gegaan is met een baby en een marmot. Bij de arenden aangekomen, kiest de koning van de arenden voor de marmot.

Op de terugweg loopt de soldaat de slechte tovenaar Spina de Mul tegen het lijf, die in de vorm van een muilezel verschijnt. De verraderlijke tovenaar probeert prinses Dolasilla te ontvoeren, maar ze wordt gered door prins Ey de Net. Hij verslaat de tovenaar met een steen, waardoor hij van de berg valt. en in zijn val verliest hij een kostbare edelsteen: de Rajëta. De prins vindt deze prachtige edelsteen, die hij vervolgens aan de prinses geeft.

Koninkrijk van Fanes
Fantastisch uitzicht

Jaren later is Dolasilla opgegroeid tot een stoere krijger. De koning is met de jaren steeds hebzuchtiger geworden en is nog altijd op zoek naar meer rijkdom. Zo neemt hij zijn dochter mee om de schat van het Zilveren Meer te vinden. Bossen worden uitgekamd en rotsen worden omgekeerd. Ergens in een grot vinden soldaten zilveren staven en een kist met hermelijnbont en zilveren poeder. Plotseling duiken er drie dwergen op en ze smeken Dolasilla de kist terug te geven. Ze zwicht voor de wanhopige dwergen en geeft hun de kist terug. Als dank belonen de dwergen haar met het hermelijnbont en de zilveren staven. Van het hermelijnbont moet de prinses een harnas maken en dit witte harnas zal haar tegen elk wapen beschermen. De dwergen vertellen haar dat het haar lot is om een groot krijger te worden. Tot op de dag van haar huwelijk zal ze onverslaanbaar zijn. Echter, als haar harnas van kleur verandert, moet ze het strijdveld niet betreden. Als ze dat wel doet zal ze sterven.

De dwergen vertellen haar ook het geheim van de schat van het meer: ze moet de zilveren poeder in het water gooien en dan bloeit de schat in het meer op. Dolasilla volgt hun aanwijzingen op en een dag later staat het meer vol met zilveren riet. Van dit riet maakt ze pijlen die nooit hun doel blijken te missen. Van het zilver maakt ze een boog en zeven prachtige trompetten. Binnen de kortste keren is Dolasilla een van de beste boogschutters in de wijde omtrek. Met de magische pijlen helpt Dolasilla haar volk aan vele overwinningen en het rijk van haar vader groeit groter en groter. Haar vader kroont haar tot Heldin van Fanes en op die kroon prijkt de prachtige Rajëta edelsteen.

Op een nacht heeft Dolasilla een vreemde droom. De prins van de verslagen Cajutes verschijnt in haar droom en spoort haar aan om te stoppen met vechten met magische wapens en vrede te brengen in het koninkrijk. Haar vader wil niets van deze droom weten en spoort haar aan om verder te vechten om zijn rijk nog groter te maken. Dolasilla kan niet anders dan haar vader gehoorzamen.  

In het geheim beraamt de tovernaar Spina de Mul een plan om de edelsteen Rajëta weer in zijn bezit te krijgen. Hij dringt er bij de omliggende volken op aan om hun te verenigen tegen het koninkrijk Fanes. Ook haalt hij prins Ey de Net over om ervoor te zorgen dat Dolasilla niet zal deelnemen aan de strijd, zodat de magische pijlen niet gebruikt worden. Het plan lukt en prins Ey de Net leidt Dolasilla af, maar de sluwe tovenaar heeft een ander plan. Hij schiet een betoverde pijl op Dolasilla waardoor ze ernstig gewond raakt. Boos vanwege dit verraad, redt prins Ey de prinses en brengt haar in veiligheid. In het kasteel herstelt Dolasilla van haar verwondingen.

Koninkrijk van Fanes
Passo di Falzarego

De prins gaat op zoek naar de heks Zicuta om haar hulp te vragen om de beschermer van Dolasilla te worden. Ze vertelt hem dat de prins aan de dwergen moet vragen om een schild te maken dat zo zwaar is dat alleen hij het zal kunnen dragen. Uit vrees dat de tovenaar nog een poging zou doen om haar te doden, vraagt ook de koning van Fanes aan de dwergen om een schild voor de prinses te smeden. De dwergen denken echter dat dit hetzelfde schild is waar prins Ey de Net om had gevraagd. Zodoende wordt er een loodzwaar schild bij het kasteel afgeleverd en niemand in het kasteel is in staat om het op te tillen. Tijdens een niet zo toevallig bezoek van prins Ey de Net, blijkt dat hij de enige is die het loodzware schild kan optillen en wordt aangewezen als haar beschermer.

Met prins Ey aan haar zijde zet Dolasilla de stijd voort. Ze vechten zij aan zij en worden verliefd op elkaar, maar vanwege de profetie weigert haar vader toestemming te verlenen voor het huwelijk. In zijn hebzucht naar meer goud verzint de koning een list. In het geheim maakt hij een afspraak met een van zijn vijanden. In ruil voor hulp bij het veroveren van de fabelachtige schat van Aurona, verraadt de koning zijn volk. Hij zal ervoor zorgen dat zijn dochter niet aan het gevecht zal meedoen zodat zijn volk makkelijk te verslaan is. De koning verbant Ey uit zijn rijk en zoals de koning verwacht, belooft Dolasilla de prins om nooit zonder hem te zullen vechten.

Als het koninkrijk van Fanes wordt aangevallen staat Dolasilla in tweestrijd. Houdt ze haar belofte aan prins Ey of redt ze haar volk? De koning verbergt zich op berg Lagazuoi terwijl Fanes wordt aangevallen, ervan overtuigd dat zijn dochter niet zal meevechten. Hier wacht hij op de ondergang van zijn rijk en de weg naar nog meer rijkdom.

Koninkrijk van Fanes
De top van de pas

De wanhopige Dolasilla rijdt over de Armentara weides naar het gevecht. Opeens wordt ze omringd door 13 vreemde kinderen. Ze halen haar over om aan ieder een magische pijl te geven. Het is een list van de tovernaar Spina de Mul om ervoor te zorgen dat het koninkrijk Fanes voor eens en voor altijd verslagen wordt. Als Dolasilla het strijdtoneel wil betreden, kleurt haar harnas zwart. Ondanks de profetie van de dwergen stort ze zich in het gevecht, wetende dat ze in groot gevaar verkeert. Dolasilla wordt in het hart geraakt door een van haar eigen magische pijlen en sterft.

Op dat moment is prins Ey de Net in Lech de Lunedes. Hier hoort hij van de feeën dat de koning zijn volk verraden heeft en dat de sluwe tovenaar Spina de Mul zijn geliefde in de val wil lokken. Prins Ey de Net haast zich terug maar het mag niet baten. Hij komt te laat …

Chaos heerst in het land van Fanes. De enige kans die het volk van Fanes nog heeft, is de tweelingzus van Dolasilla: Lujanta, die als kind aan het volk van de marmotten is geschonken. Zij lijkt als twee druppels water op Dolasilla. De koningin van Fanes smeekt haar dochter om terug te keren naar Fanes. Lujanta keert terug en leidt haar volk naar Morin di Salvans, het ondergrondse koninkrijk van de marmotten. De inwoners van Fanes schuilen hier nu de vijand zegeviert en hun koninkrijk is vernietigd. Hier wachten zij op het geluid van zilveren trompetten die aangeven dat het koninkrijk herrezen is, dat de tijd voor vrede en welvaart is aangebroken.

En de koning … De koning is door de tovenaar Spina de Mul in steen veranderd. Zijn versteende gezicht is nog altijd in de bergwand van de Passo di Falzarego te zien. De naam van deze pas betekent ‘valse koning’ en leidt langs de berg Lagazuoi waar de koning zich op schuild hield.

Dolomieten, Italië

Related posts