De berg op langs de Ardessie Falls

Klimmen en klauteren langs de Ardessie Falls

Op weg naar de Ardessie Falls rijden we langs Little Loch Broom. Ons hotel kijkt uit over het begin van deze mooie Loch. Zijn grote broer, Loch Broom ligt aan de andere kant van de bergen, waar we morgen overheen zullen varen op weg naar Isle of Lewis.

Volgens de kaart moeten we vlakbij de Ardessie Falls zijn, maar na 3,5 km zien we nog geen spoor van de waterval. We draaien de auto om en als we nog een keer over een kleine brug rijden, zien we iets wat lijkt op een waterval. Deze waterval is niet zo groot en lijkt in de verste verte nog niet op de foto’s die ik gezien heb. Ik parkeer de auto aan de zijkant van de weg en stap uit. Te voet ga ik op onderzoek uit en klim een stukje verder de steile berm in de berg op. Drassig gras veert onder mijn voeten, ik passeer een kadaver van een of ander dier en vervolg mijn toch wel steile weg verder naar boven. Hoe hoger ik kom, hoe meer ik van de Ardessie Falls te zien krijg. Ik besluit terug te gaan om Eamon en Wouter te halen. Ik probeer mijn weg weer naar beneden te vinden en probeer zo veel mogelijk op de stenen te blijven.

De berg op langs de Ardessie Falls
Een stukje van de Ardessie Falls

Als ik weer bijna beneden ben, komt Wouter me al ongeduldig tegemoet gerend. Ik haal mijn camera uit de auto en met zijn 3-en gaan we de berg op. We klimmen hoger en hoger. Eerst over de stenen om het drassige gras te vermijden en later kunnen we overstappen op grotere stenen plateau’s. De stenen zijn hier roze en oranje gekleurd en vormen een sterk contrast met het gras ernaast. Nu kunnen we dicht bij het water komen. Het water valt in verschillende etappes naar beneden. Wouter wil verder naar boven klimmen. Hij is in zijn element en gaat als een klipgeit de berg op. Wij, vooral ik, volgen langzamer. Sommige stukken zijn best steil en moeten we echt met handen en voeten op de rotsen klimmen. Gelukkig zijn de rotsen grillig en vinden we genoeg steunpunten voor onze handen en voeten. De berg loopt van plateau naar plateau dus echt een loodrechte berg is het niet.

De berg op langs de Ardessie Falls
Rivier met uitzicht

Inmiddels zijn we best hoog geklommen. De punt van de berg Sail Mhor is het eeuwige decor van deze reeks kleine watervallen, beekjes en kleine kloven. Deze keer kijk ik ook eens achter me. Little Loch Broom strekt zich voor me uit. Wat een prachtig uitzicht. We zijn hier in de Schotse Hooglanden en ik kan zelfs besneeuwde bergtoppen zien. De zon laat zich niet zien, de lucht zit vol met dramatische wolken, maar gelukkig regent het niet.

We volgen de beek naar boven en bij elk plateau of kleine waterval stoppen we even om rond te kijken. Soms is het een heel smal beekje en op andere plaatsen is het een stuk breder. Het water valt dan weer in een smalle, kleine kloof naar beneden en dan weer is het een brede waterval van ruim 2 meter hoog. Het is fascinerend om te zien hoe het water zijn weg naar beneden vindt in dit ruige landschap. Bij een piepklein meertje en waterval, gaan we even op een richel zitten. Tijd om even uit te rusten.

De berg op langs de Ardessie Falls
Wat een uitzicht!

Als we volgens Wouter hoog genoeg zijn geklommen, beginnen we aan de weg naar beneden. Dit geeft een heel ander uitzicht. Tijdens de weg omhoog zien we vooral de top van Sail Mhor en de verschillende watervallen, maar op de terugweg kunnen we genieten van de omgeving. Little Loch Broom en de hooglanden vormen een prachtig beeld. Het is een weids uitzicht. Het is genieten! Dat is het mooie van Schotland, je parkeert je auto aan de rand van de weg en je gaat wandelen. Geen hekken of borden, gewoon een plek voor jezelf om te ontdekken.

Dundonnell, Schotland
Mei 2018

Related posts