Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan

Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan

In volle vaart zijn we in de boot van Scuba Junkies op weg naar Sipadan, een van de mooiste duikplekken. Vandaag zijn we Joachim Kraft en Frika Eriksson uit Engeland. De permits om te mogen duiken bij Sipadan worden twee maanden van tevoren al aangevraagd, dus waarschijnlijk duiken er straks twee mensen onder onze namen. Sipadan is een bescherm gebied waardoor er maar een beperkt aantal mensen per dag mogen duiken op deze gewilde plek.  

Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan
Sipadan

We maken een tussenstop op het eiland Mabul, waar we zelf ook een aantal nachten hebben doorgebracht. Hier halen we twee vrouwen op die ook mee gaan duiken. Daarna zetten we koers naar Sipadan. De lucht is behoorlijk grijs en het ziet er dreigend uit, maar gelukkig wordt het steeds lichter en zonniger. Als we eindelijk voet zetten op het prachtige eiland Sipadan, is het zonnig en heet. Hier mogen we onze nieuwe namen op een lijst zetten waarna we verder kunnen naar de eerste duikplek. Er staan drie duiken op het programma, ik heb er zin in. Hier bij Sipadan duik je langs een enorme rotswand, die is aan de ene kant 600 meter en aan de andere kant 2000 meter diep. Op die wand groeit van alles en vissen en schildpadden zijn er in overvloed.

Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan
Paradijslijk Sipadan

Lobster Lair wordt de eerste duikplek en we gaan tot een diepte van 32 meter. Het is vrij helder en we kunnen ver kijken. Aan de ene kant zie ik de rotswand en aan de andere kant is het een grote blauwe leegte. Als ik onder me kijk, zie ik de rotswand beneden me in de duisternis verdwijnen, de bodem is bij lange na nog niet te zien. Duiken zorgt voor een gevoel van vrijheid en rust. Je bent op jezelf aangewezen, praten kan niet en het is een moment om ongestoord te kunnen genieten. Het enige wat je hoort, is je eigen ademhaling en de luchtbellen die zich een weg naar boven zoeken.

Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan
Zeeschildpad

Op deze diepte groeit er niet zo veel. Maar we zijn hier ook voor de grotere vissen. Het duurt ook niet lang voor we de eerste haai zien; een Grey Reef shark, even later ook een White-tip shark. Het is fantastisch om zo’n machtig dier naar je toe te zien zwemmen en dan onder je, boven je of langs je te zien gaan. Ook zien we tal van schildpadden, hun bijna luie manier van zwemmen is heerlijk om naar te kijken. Sommige schildpadden liggen op het koraal, andere bewegen zich sierlijk door het water.

We kunnen niet te lang op 30 meter blijven, dus gaan we langzaam naar boven. Daardoor komen ook de kleuren terug en komt de rotswand tot leven. Rond de vijf meter is het een wereld van kleurrijke koralen met een bonte verzameling van ontelbare vissen. Gestreept, gespikkeld, een kleur, alle kleuren van de regenboog; er zwemt van alles voorbij. Ik spot hier tussen mijn favoriete onderwaterwezens: de nudibranchs (zeenaaktslakken). Ze zijn er in allerlei bonte variaties.

Dan is het helaas weer tijd om deze wondere wereld te verlaten. We hijsen onszelf op de boot, het is altijd weer even wennen na het gewichtloos zweven door het water, de duikfles voelt dan even extra zwaar aan. Onder het genot van een paar koekjes en wat te drinken, geniet ik van het lichte deinen van de boot, Eamon iets minder. We zijn de enige boot vandaag bij Sipadan dus het is heerlijk kijken over het water, overal om ons heen is het blauw. Na een uurtje mogen we ons weer klaar maken voor de volgende duik bij Mid Reef. Deze keer gaan we wat minder diep; tot 27 meter. We zien nog een haai en veel schildpadden, er zwemt er een zo pal voor mijn neus. Verder zien we een schorpioenvis, kogelvis, Napoleonvis en een vis met een hele lange neus: Naso Anulatus. Zelfs Nemo laat zich even zien die zich snel schuilhoudt in zijn anemoon. Erg bijzonder is de zeekomkommer, wat een apart dier is dat!

Duiken tussen de haaien en schildpadden bij Sipadan
Opwarmen op het mooie witte strand

We lunchen op mooie witte strand van Sipadan. Omdat schildpadden er eieren leggen, mogen we maar op een klein stukje van het eiland. Alle resorts zijn verdwenen op een na, daar woont nu het leger in. Er zijn slechtere plekken om te bivakkeren! Het is een klein paradijsje. Zon, blauw water, wit strand en rust. Na de lunch neem ik het er even van en lig ik met mijn voeten in het warme zand te genieten van het zonnetje. Van duiken krijg ik het altijd koud, ook al is het water nog zo warm.

De laatste duikplek van vandaag is West Ridge, we duiken tot maximaal 24 meter diepte. Deze keer zien we ook een trekkervis en murenes, die vind ik er altijd zo eng eruitzien. Na drie geweldige duiken is het tijd om weer terug naar Semporna te varen. Ook nu zet de boot er lekker de vaart in. Als we in Semporna zijn, moeten we eerst nog onze duikspullen omspoelen voor we onder de douche kunnen. Duiken is geweldig maar dat zout op je huid ben ik liever kwijt dan rijk. Samen met onze duikgenoten van vandaag zitten we aan de pizza. We bekijken de foto’s van vandaag en vullen ons logboek in. Wat een top dag!

Sipadan, Maleisië
Februari 2007

Related posts