Caerleverock Castle; een knoert van een kasteel

De boot deint zachtjes op en weer als we uit de haven van Belfast vertrekken. We maken de oversteek weer terug naar het zuiden van Schotland. Om de tijd te doden, laat ik mijn oog eens over de kaart van Schotland gaan. Het is nog een stukje, lees 3 uur rijden, naar Grandma in het Lake District, dus het zou fijn zijn als we onderweg nog ergens kunnen stoppen. In het zuiden van Schotland zijn genoeg kastelen te vinden die op de route liggen. Dus zoek ik op internet naar foto’s en zo kom ik uit bij Caerleverock Castle. Het ziet er indrukwekkend uit met zijn grote torens.

Caerleverock Castle; een knoert van een kasteel
Op naar het kasteel

De veerboot meert aan in het Schotse Cairnryan en al snel rijden we van de boot af. Helaas zijn de vrachtwagens eerder dan ons de boot afgereden. Dus in een tergend langzaam tempo rijden we in colonne over de eenbaansweg. Het is wel een mooie weg zo langs Loch Ryan, maar ik ben blij als we eindelijk de vrachtwagens achter ons laten en vaart kunnen maken. Het is bijna twee uur later als we de parkeerplaats van het kasteel oprijden. In het late middagzonnetje lopen we naar de ingang waar we worden begroet door een vrolijke Schotse dame. Met haar Schotse accent babbelt ze naar hartenlust, het klinkt een heel anders dan het Noord-Ierse accent.

Het kasteel ligt aan de andere kant van het grasveld al op ons te wachten. Van deze afstand ziet het er al indrukwekkend uit. Caerleverock Castle is gebouwd in de vorm van een driehoek met op elke hoek een grote, stevige toren. In een van de torens – Murdoch’s Tower – zat ooit de Hertog van Albany gevangen voor hij geëxecuteerd werd. Het kasteel dat er nu staat is gebouwd door de familie Maxwell in de 13 eeuw en het heeft een bloedige geschiedenis. Door de jaren heen is het meerdere keren belegerd geweest. Dan was het in handen van de Engelsen en dan weer van de Schotten.

Caerleverock Castle; een knoert van een kasteel
Uitkijken over het binnehof

Met zijn drieën lopen we over gras naar de ingang van het kasteel. Zo laat in de middag zijn we nagenoeg de enigen die hier nog rondlopen. Heerlijk! Pas vlak voor het kasteel zie ik dat er ook nog een slotgracht is. En het poortgebouw ziet er zo mogelijk nog indrukwekkender uit met zijn immense muren en zijn twee torens. Tijd om de brug over te lopen het kasteel in en op ontdekkingstocht te gaan.

Caerleverock Castle; een knoert van een kasteel
Murdoch’s Tower

Via een donkere gang komen we uit op de binnenplaats. Hier valt mijn oog op het drie verdiepingen tellende gebouw: de Nithsdale Lodging. De voorgevel is rijkelijk versierd met reliëf en sierlijsten. Het is verrassend sierlijk in zo’n log kasteel. De andere muur ziet er een stuk minder mooi uit en van de derde muur is weinig meer over. Het zorgt ervoor dat we nu zicht hebben op een panorama van groen. We vinden ergens een ingang en lopen het gebouw in. Een wenteltrap leidt ons naar de eerste verdieping, doordat het dak is verdwenen zijn de gangen hier een stuk lichter. Vanuit de vele ramen kunnen we een blik werpen op de kamers eronder. Er is genoeg te zien en te ontdekken.

Caerleverock Castle; een knoert van een kasteel
De slotgracht

Als we alles gezien hebben, lopen we weer over de brug naar buiten. Met het zonnetje, de groene omgeving en het fantastische kasteel is het heerlijk vertoeven hier. We besluiten om nog een rondje om het kasteel te lopen. Zo zien we hoe groot alles is. De imposante Murdoch’sTower prijkt op een hoek die nagenoeg een ruïne is. De rest van de muur is bijna in zijn geheel verdwenen. Maar als we om de hoek komen, ziet het kasteel er plotseling weer verrassend intact uit. Wat een geweldige plek om even de benen te strekken. Het wordt al laat en we hebben nog dik een uur rijden voor de boeg. Met een laatste blik op de ruïne lopen we terug naar de auto. Op naar Grandma!

Dumfries, Schotland
Mei 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.