Ons kampvuur waterval

Het gevoel van ontzag en verwondering, zo noemden de Cree dit deel van de Rocky Mountains. Beter bekend als Yoho Nationol Parc, het kleinere broertje van Banff en Jasper National Parc. Ik geef ze geen ongelijk, dat is zeker het gevoel wat wij hebben tijdens een wandeling op zoek naar de Wapta Falls, de grootste waterval van de Kicking Horse River. Zeker niet de grootste waterval in de omgeving met een hoogte van slechtes 30 meter en een breedte van 150 meter. Het is wel een plek waar we nog steeds aan terug denken, elke keer zeggen we daar gaan we nog een keer naar terug. Een plek die ook bij Wouter een grote indruk heeft achtergelaten.

We parkeren de auto op de half volle parkeerplaats en beginnen aan de 2 km lange wandeling door een stuk ongerepte natuur. Echt druk is het niet, we komen maar mondjes matig mensen tegen. Wouter is ongeduldig en vraagt steeds of we er al zijn. In het bos is het stil en we luisteren of we de waterval al kunnen horen. Als we dichterbij komen, horen we het geraas van de waterval zachtjes in de verte. Er is nog geen glimp op te vangen van de rivier of de waterval door alle bomen. Langzaam word het geluid sterker en sterker.

Na een zo’n 45 minuten komen we bij het eerste uitkijkpunt aan. Hier is niet veel te zien, dus klauteren we over de boomwortels langs het hek naar beneden. We zijn de rivier door de bomen heen, het geraas van de waterval is nu goed te horen. We komen uit op een ander, lager uitkijkpunt en hier kunnen we van boven de waterval eindelijk zien. Het pad gaat nog verder naar beneden waar we uiteindelijk aan de zijkant van de waterval uitkomen. Ik vind het altijd erg fascinerend om naar het water te kijken dat met zo’n kracht naar beneden dendert. De waterval verandert voortdurend als je het water met je ogen volgt en het letterlijk ziet vallen.

We volgen het pad gaat nog verder naar beneden, eerst een stukje door het bos en dan weer steil naar beneden met de nodige boomwortels op het pad. Uiteindelijk lopen we naast de rivier naar een  verhard strandje, her en der liggen aangespoelde takken en bomen.

We dopen de boomstam om tot bank en rusten even uit van de wandeling. Het uitzicht is prachtig. De bergen op de achtergrond, de waterval omgeven door de bomen. Het mooie is, dat we deze plek helemaal voor ons zelf hebben. Wat een rust, afgezien van het geruis van de waterval, is er niets anders. Voor ons gevoel zijn we mijlenver van de bewoonde wereld en misschien is dat ook zo. Niemand anders waagt zich aan het steil pad naar beneden.

We zien ons hier wel kamperen compleet met kampvuur. Wouter zet woord bij daad en verzamelt kleine takken voor het kampvuur. We missen alleen de marshmallows nog.

Wapta Falls, Canada
Juli 2015

Related posts

Leave a Comment