Verscholen Kinbane Castle

Gebouwd op een kalkstenen rots in de oceaan, het is net een tong die uitsteekt, ligt Kinbane Castle verscholen van de wereld. Als je niet weet dat het er ligt, rijd je er zo voorbij. We parkeren de auto op de verlaten parkeerplaats en beginnen aan de klim naar beneden. Om er te komen, moet je eerst 140 steile treden af. Dan kom je uit in een kleine baai, achter je rijst de enorme rotsop op en voor je ligt een kiezelstrand en een nieuwe klim wacht. We lopen de trap op naar de eenzame toren die nog overeind staat. Vroeger was het kasteel groot genoeg om de halve rost te bedekken.

Het kasteel is in 1547 gebouwd door Colla MacDonnell en is vernoemd naar de witte kalkstenen rots waar het opgebouwd is. Kinbane betekend namelijk “White Head”. De MacDonnell’s waren de machtigste clan in de regio. Het hoofd can de clan woonde een stukje verder op in Dunluce Castle, nog zo’n kasteel gebouwd op een indrukwekkende plek. De MacDonnell clan komt oorspronkelijk uit Schotland en stamt af van de MacDonald clan. Het kasteel is een paar keer verwoest en bewoont gebleven tot ergens in 1700. Het is uiteindelijk over gegaan naar de MacAlister family en ene Mrs MacAlister was de laatste bewoonster.

Als je verder de rots op klimt en het smalle paadje volgt, dan word je beloond met het mooiste uitzicht. Je kan op het puntje van de rots zitten en genieten van het wijdse uitzicht. Aan de andere kant van het water ligt Rathlin Island en helemaal in de verte kan je zelfs de contouren van Schotland opmaken. Je moet niet te veel over de rand achter je leunen, dan zie je steile afgrond en voel je je ineeens heel kwetsbaar op die rots midden in de Atlantische Oceaan. Zo breed was die rots nou ook weer niet. En dan hebben we het nog niet over het smalle pad met aan weerzijden een steile afgrond. Ik geef toe, het kost mij moeite om daar overheen te lopen, Wouter en Eamon hebben nergens last van. Het uitzicht maakte alles goed, gewoon niet over de rand kijken en niet denken aan de weg die ik ook weer terug moet.

We hebben deze prachtige plek helemaal voor ons alleen. Wat een rust en wat een uitzicht. Het is net of we het kasteel ontdekt hebben, je weet wel net als Indiana Jones, maar dan in Ierland. Het pad verraad ons dat we niet de eersten zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Voor even is dit onze plek, onze ontdekking. Met een chocolate chip cookie, de rust en het wijdse uitzicht is het prima vertoeven hier. Ver weg van de wereld op ons eigen plekje, in ieder geval voor dit moment. Dit is met recht een van de meest indrukkwekkende plekken van Ierland.

Ballycastle, Noord Ierland
Mei 2016

Related posts

Leave a Comment